fbpx

Nettbutikk på 30 dager

Visste du at du kan lage en nettbutikk på 30 dager? Du trenger ingen form for tidligere erfaring for å lansere en egen nettbutikk. Alt du trenger er en plan og litt informasjon om hvordan du skal gå frem, og det skal jeg gi deg i dette innlegget.

Vi er nå inne på den siste delen av valgfaget «bærekraftig og digital varehandel» med foreleser Karl Philip Lund. Denne uken fikk vi utdelt vår siste eksamensoppgave dette semesteret. En del av eksamensoppgaven går ut på å starte en egen nettbutikk. En del av forelesningen var en presentasjon om Hvordan sette opp en nettbutikk, av gründerne bak nettsiden www.brisenshop.no; Marius Schafferer, medeier i Brisen Apparel AS og Ola Olsen, CEO i Brisen Apparel AS.

Schafferer og Olsen har vært studenter på Høyskolen Kristiania og har tidligere hatt en lignende eksamensoppgave. Presentasjonen deres handlet om hvordan de løste oppgaven og utfordringene de møtte på underveis. De kom raskt på en ide til sin egen nettbutikk «Brisen», som var oppe og gikk i løpet av kort tid. Ideen deres gikk ut på å lage et jovialt klesmerke, og de utarbeidet en logo til navnet «Brisen». På nettsiden deres selger de klær og hatter med logoen på. Vi fikk høre alt om hvordan de kom frem til ideen til lansering av nettsiden, og ulike tips og triks som de fant ut av underveis i prosessen.  

Så.. hvilke tips tar jeg med meg videre inn i mitt arbeid med å opprette en nettbutikk?

 • Lag en plan
  Hva ønsker du å selge og hva skal nettsiden hete? Før du oppretter en nettside må du ha en klar visjon for hva du ønsker å oppnå med nettsiden. Hvordan skal du produsere/få tak i produktene eller tjenesten du ønsker å selge?
 • Sett deg mål og OKR
  En del av eksamensoppgaven er å sette mål og OKR. (Mer om OKR senere i innlegget)
 • Velg en plattform
  Man må deretter bestemme seg for hvilken plattform man ønsker å bruke for sin nettside. Woo Commerce og Shopify er to eksempler på slike plattformer. Woo Commerce er muligens hakket bedre, men Shopify er også svært bra og fungerer godt for nybegynnere.
 • Skaff domene og bygg nettsiden
  Design og utform nettsiden din og få den gjerne til å se autentisk ut med egne bilder. Sørg for at den funker på alle enheter!
 • Sosiale medier og nyhetsbrev
  Ta gjerne i bruk sosiale medier og nyhetsbrev for å hjelpe deg til å drive trafikk til nettsiden din.
 • Betalingsløsninger
  Bestem deg for hvilke betalingsløsninger du skal gå for på din nettside. For eksempel Stripe eller Vipps.
 • Lansering
  Når nettbutikken er klar er det tid for lansering; bestem deg gjerne for en lanseringsstrategi. Det er lurt å dele i sosiale medier og prøve å skape engasjement rundt lanseringen.
 • Annonser og testing
  Bruk annonser (f.eks. i Facebook Buisness Manager) og test (f.eks. med A/B test) hvilke annonser som fungerer best. Analyser hvilke kanaler som driver trafikk til nettsiden din, hvor mange som kjøper og hvor mange som trykker seg ut med en gang.

Hva er OKR og hvorfor er det viktig?

Karl Philip Lund introduserte oss for systemet OKR, som er et system for gjennomføring.  OKR står for Objective Key Results. Det er et enkelt styresett for bedrifter som benyttes for å sette høye mål, sikre kontinuerlig fremdrift og holde fokus på de viktigste aktivitetene til enhver tid (Inevo).

OKR deles inn i to grunnleggende spørsmål som en organisasjon må kunne svare på i alle ledd hvert kvartal:

Objective: Hva er målet ditt? (Retningen)

Key Results: Hvordan skal du oppnå målet? (Hvordan komme dit)

Dersom du kan svare på disse spørsmålene i alle ledd i organisasjonen, skaper du et riktig fokus i bedriften. Det skapes også en sosial kontrakt i bedriften ved at de ansatte besvarer spørsmålene. Slik gjør man sine mål synlig for alle andre i organisasjonen. Karl Philip Lund skriver videre på Inevo at;

«Talentfulle og engasjerte mennesker ønsker å jobbe i organisasjoner der deres personlige mål samsvarer godt med bedriftens verdier og mål. Talentfulle mennesker liker å sette høye mål og bli målt på fremdriften. Organisasjoner som blir vant til å sette høye mål og jobbe hardt for å oppnå målene skaper suksesshistorier!» (Inevo)

Det finnes i hovedsak 4 grunner til at en bedrift før benytte OKR:

 1. De viktigste målene i bedriften kommer til overflaten
 2. Alle i bedriften får vite hva som er viktig
 3. Du får vite hvordan alle ligger an i forhold til målene
 4. Alle i bedriften vet hva som foregår

Jeg ønsker å avslutte med å si at..

..det å skulle lage en nettside virket i første omgang litt uoverkommelig, slik det ofte gjør med en gang du får utdelt en ny eksamensoppgave. Jeg vet ikke hva min første tanke om oppgaven var for jeg tenkte hundre tanker samtidig. Jeg skal ærlig innrømme at det setter meg utenfor komfortsonen å skulle lage en egen nettbutikk, for det har jeg hvert fall ikke gjort tidligere. Men som Karl Philip så fint sa «man lærer mest når man tør å gå utenfor komfortsonen». Historien til Ola og Marius lettet litt på presset rundt det hele og fikk meg til å se litt lysere på oppgaven. De hadde jo samme utgangspunkt som meg og mine medstudenter da de startet.

Takk til Karl Philip Lund, Marius Schafferer og Ola Olsen for et spennende og inspirerende forelesning!

/Sandra Farah

Kilder:

Inevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *